Bereken uw ontslagvergoeding
Gratis spreekuur particulier
Gratis spreekuur zakelijk
Home
Specialisaties
Team
Zakelijk
Particulieren
Actueel
Uitspraken
Vacatures
Contact

Specialisaties


Algemeen verbintenissenrecht
Ambtenarenrecht
Arbeidsrecht en ontslagrecht
* Werkgevers
* Advocaten Arbeidsrecht MKB
* Werknemers
* Arbeidsvoorwaarden
* Concurrentiebeding
* Kantonrechtersformule
* Transitievergoeding juli 2015
* Ontslagvergoeding (gouden handdruk)
* Werkgeversverklaring
* Ziekte en doorbetaling
* Zwangerschap en Ontslag
Ontslag aanvechten
Einde arbeidsovereenkomst ?
1. Contract bepaalde tijd
2. Ontbinding bij de kantonrechter
3. Ontslag op staande voet
4. Opzegging met ontslagvergunning
5. Proeftijd en ontslag
6. Vaststellingsovereenkomst
Procedures in het Arbeidsrecht
a. Kennelijk onredelijk ontslag
b. Loonvordering
Bestuursrecht
Familierecht
Huurrecht
Insolventierecht
Ondernemingsrecht
Strafrecht
Verkeersrecht
Verzekeringsrecht
WSNP / Schuldsanering
Code:

Zwangerschap en Ontslag


archief.JPGEen zwangere werkneemster heeft extra ontslagbescherming. Om te voorkomen dat een werkgever een werkneemster die zwanger is zou ontslaan, mag de werkgever het dienstverband niet opzeggen (art. 7:670 lid 2 BW):
  • gedurende de zwangerschap
  • gedurende het bevallingsverlof, en
  • gedurende een periode van zes weken na dit bevallingsverlof

Het gaat er daarbij niet om of de werkgever daadwerkelijk wist dat de werkneemster op het moment van opzeggen zwanger was. Als bijvoorbeeld uit een verklaring van een arts naderhand blijkt dat de werkneemster zwanger was op het moment van de opzegging, dan kan de werkneemster deze opzegging vernietigen. Daarvoor is een brief voldoende.

De werkgever mag van de werkneemster die zich beroept op haar zwangerschap een verklaring van een arts of verloskundige verlangen om te kunnen controleren of er daadwerkelijk sprake is van een zwangerschap.

Net als bij het opzegverbod tijdens ziekte, geldt ook bij het opzegverbod tijdens zwangerschap dat er geen sprake is van een algemeen ontslagverbod. De termen ‘opzegverbod’ en ‘ontslagverbod’ worden nogal eens verward.

Beëindiging van de arbeidsovereenkomst met de zwangere werkneemster is wel mogelijk bij:

  • ontbinding via de kantonrechter
  • ontslag op staande voet
  • faillissement van de werkgever

Verschillende manieren van beëindiging van de arbeidsovereenkomst met de zwangere werkneemster worden hieronder uitgebreider besproken.

a. Opzegging (ontslag van zwangere werkneemster niet mogelijk)

Hiervoor heeft de werkgever een ontslagvergunning nodig die wordt aangevraagd bij het UWV.  In het geval dat deze ontslagvergunning wordt afgegeven kan de werkgever, gezien het bovengenoemde opzegverbod de arbeidsovereenkomst met de zwangere werkneemster niet rechtsgeldig opzeggen.

b. Ontbinding bij de kantonrechter (ontslag van zwangere werkneemster wel mogelijk)

Middels een verzoekschrift kan de werkgever wel de ontbinding van de arbeidsovereenkomst met de zwangere werkneemster verzoeken bij de kantonrechter bijvoorbeeld om bedrijfseconomische redenen. Hoewel het opzegverbod tijdens zwangerschap niet meebrengt dat ook ontbinding van de arbeidsovereenkomst gedurende deze periode onmogelijk is, zal deze omstandigheid wel in het oordeel over de verzochte ontbinding worden meegewogen. Mocht de kantonrechter komen tot een ontbinding dan kan aan de zwangere werkneemster een ontslagvergoeding worden toegekend rekening houdende met de financiële omstandigheden van de werkgever.

c. Ontslag op staande voet (ontslag van zwangere werkneemster wel mogelijk)

Hiervoor is noodzakelijk dat er sprake is van een dringende reden die onverwijld wordt medegedeeld aan de (zwangere) werkneemster welke dus geen verband mag houden met de zwangerschap.

d. Faillissement van de werkgever (ontslag van zwangere werkneemster wel mogelijk)

De door de rechtbank benoemde curator die zich zal bezighouden met de afwikkeling van het faillissement van de werkgever mag de arbeidsovereenkomst met de zwangere werkneemster wel opzeggen. 

We houden ervan om uw juridisch probleem snel op te pakken en op te lossen. Van groot belang vinden wij eerlijkheid en transparantie. Wij advisieren u dan ook wat de financiele gevolgen voor u zijn o.a. bij het starten van een procedure of het verweer voeren in een procedure. Vaak is het verstandiger, indien mogelijk, om tot een schikking met partijen te komen om zo de kosten van een dure procedure te voorkomen.

Uiteraard zullen wij voor u tot het uiterste gaan om een goed resultaat te bereiken.

Wij kunnen u bijstaan op basis van een uurtarief of een uurtarief met korting. Ook kunnen wij in bepaalde gevallen een vaste prijsafpraak met u overeenkomen. 

De arbeidrechtadvocaten van Maton Advocaten verlenen onder andere rechtshulp in de navolgende plaatsen: Ammerzoden, Arnhem, Berlicum, Best, Den Bosch, Boxtel, Breda, Eindhoven, Hedel, Heusden, Oss, Rosmalen, Tilburg, Uden, Veghel, Vlijmen, Vught, Waalwijk en Wijk en Aalburg.  Komt u buiten Brabant, bijvoorbeeld Nijmegen of Utrecht, dan verzoeken wij u toch om contact met ons op te nemen.

Maton Advocaten Den Bosch, Julianaplein 3, 5211 BA ′s-Hertogenbosch, tel. 073-610 06 14

 

Maton-Advocaten-Den-Bosch-Boxtel-Brabant-Hertogenbosch-Eindhoven-Nijmegen-Oss-Tilburg-Uden-Utrecht-Veghel-Waalwijk-Wijk-en-Aalburg-aanvechten-advocaat-arbeidsconflict-arbeidsgeschil-arbeidsrecht-arbeidsrechtadvocaat-arbeidsrechtadvocaten-berekenen-berekening-doorbetaling-kleinbedrijf-midden-MKB-onderhandelen-ontbinding-ontslag-op-staande-voet-ontslagvergoeding-ontslagvergunning-opzegging-particulieren-stamrecht-UWV-vaststellingsovereenkomst-werkgever-werkneemster-werknemer-ziekte-zwanger-zwangerschap

Maton Advocaten ’s-Hertogenbosch Mag mijn werkgever mij ontslaan tijdens mijn bevallingsverlof ? Den-Bosch-Boxtel-Brabant-Hertogenbosch-Eindhoven-Nijmegen-Oss-Tilburg-Uden-Utrecht-Veghel-Waalwijk-Wijk-en-Aalburg-aanvechten-advocaat-arbeidsconflict-arbeidsgeschil-arbeidsrecht-arbeidsrechtadvocaat-arbeidsrechtadvocaten-berekenen-berekening-bevallen ? Mag mijn werkgever mij ontslaan ?-bevallingsverlof-doorbetaling-kleinbedrijf-midden-MKB-onderhandelen-ontbinding-ontslag-op-staande-voet-ontslagvergoeding-ontslagvergunning-opzegging-particulieren-stamrecht-UWV-vaststellingsovereenkomst-werkgever-werkneemster-werknemer-ziekte-zwanger-zwangerschap. Mag mijn werkgever mij ontslaan tijdens mijn zwangerschap ?

Maton advocaten